Kıyır Kıyır Gül Tatlısı Tarifi
Kıyır kıyır gül tatlısı, hafif ve lezzetli bir tatlıdır. Pratik tarifi ile çay saatlerinizi süsleyebilir. İşte kıyır kıyır gül tatlısı yapmanın adımları:
Malzemeler
- 200 gram margarin veya tereyağı (oda sıcaklığında)
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı sirke
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilin
- 4-5 su bardağı un (kontrollü eklenerek)
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz veya fındık (isteğe bağlı)
- 1 su bardağı su
- 3 su bardağı toz şeker
- Yeterince şekerli su ya da şerbet (isteğe bağlı)
Yapılışı
- Öncelikle derin bir karıştırma kabı alın. Margarini veya tereyağını ekleyin ve iyice yumuşayana kadar karıştırın.
- Sıvı yağ, sirke ve yoğurdu ekleyip karıştırmaya devam edin.
- Kabartma tozu ve vanilini ekleyin, ardından kontrollü bir şekilde un eklemeye başlayın. Hamur yumuşak bir kıvam alana dek un eklemeye devam edin.
- Hamur hazırlandığında, üzerine bir havlu örtüp 15-20 dakika dinlendirin.
- Daha sonra hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar alarak ince açın. Açtığınız hamurun ortasına ceviz veya fındık koyabilirsiniz.
- Hamuru önce ikiye katlayın, sonra sararak gül şeklini verin.
- Tüm hamuru bu şekilde hazırladıktan sonra, yağlı kağıt serili tepsiye dizin.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında altın rengi alana kadar pişirin.
- Şerbet yapmak için; su ve şekeri bir tencereye alın. Kaynayıp 5-10 dakika kaynatın, ardından soğutun.
- Pişen tatlıların üzerine soğuyan şerbeti dökün. Ardından 10-15 dakika dinlendirip servis yapabilirsiniz.
Notlar
- Tatlıyı hazırlarken ceviz veya fındık yerine Hindistan cevizi de kullanabilirsiniz.
- İsteğe bağlı olarak tatlıyı üzerine pudra şekeri serperek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun! Kıyır kıyır gül tatlınızın tadını çıkarın! |