Gül Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Gül Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Gül reçeli, en yaygın olarak Isparta ilinde üretilen ve tüketilen bir lezzettir. Gül reçeli, gül şerbeti, gül suyu ve daha pek çok alternatif yiyecek olarak da hazırlanabilir. İlk duyduğunuzda gül reçeli fikri size garip gelebilir, ancak denediğinizde muhteşem bir lezzet ile karşılaşacağınızı garanti edebiliriz.

Ancak, gül reçeli yaparken bahçenize diktiğiniz herhangi bir gülden reçel yapamazsınız. Özellikle gül reçeli için en uygun olan, mayıs aylarında henüz yeni açmış olan ince yapraklı Şam gülü ya da okka gülüdür. Gül reçeli yapmak için alacağınız güllerin mutlaka katmerli ve mis gibi kokanlardan olması gerekir.

Gül reçelini hazırladıktan sonra şekerlenme durumu genellikle muhafaza edilmesi ile ilgilidir. Eğer gül reçelini koyduğunuz kavanozu güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza ederseniz, şekerlenme durumu yaşamazsınız. Reçellerin hiçbir çeşidi buzdolabında muhafaza edilmemelidir. Eğer hazırladığınız reçelde şekerlenme durumu söz konusu ise bir kabın içerisine sıcak su koyduktan sonra reçel kavanozunu içine oturtun; bu şekilde şekerlenme problemini ortadan kaldırmış olursunuz.

Gül reçelini hazır olarak alabileceğiniz gibi kendiniz de evde hazırlayabilirsiniz. Hem kokusu hem de tadı diğer reçellere göre çok farklı olan bu lezzeti denemediyseniz mutlaka denemelisiniz. Gül reçeli, en çok Hindistan ve Polonya'da yaygın olarak tüketilmektedir. Hindistan'da "gulkand" ismi ile bilinen gül reçeli, orada yaşayanlar tarafından kapalı kavanozlara gül ile şeker beraber konduktan sonra güneşte bekletilerek hazırlanır.

Gül Reçeli İçin Gerekli Olan Malzemeler

  • 250 gram kokulu ve katmerli gül
  • 5 su bardağı toz şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • Yarım limon suyu

Gül Reçeli Nasıl Yapılır?

Gül reçelini yapmak için aldığınız pembe ya da kırmızı güllerin, özellikle katmerli ve kokulu olanların, kuru ve sert olmayan yapraklarını seçerek yıkayın. Yıkadığınız gül yapraklarının suyunu süzmesi için süzgece alın ve bir kenara kaldırın. Ardından gül reçelini kaynatacağınız tencereye su ve toz şekeri ilave edin. Ocağın altını açın ve suyun içindeki toz şeker eriyene kadar karıştırarak kaynatın. Şekerli su kaynadıktan sonra, isteğe bağlı olarak suyunu süzen gül yapraklarını ister bütün ister keserek tencereye ilave edebilirsiniz.

Tüm malzemeler birleştikten sonra, reçel koyu bir kıvam alana kadar iyice kaynatın. Gül reçelinin kıvamı iyice koyulaşıp tam bir şurup kıvamını aldıktan sonra, içerisine yarım limon suyu sıkın ve ilave edin. Limon suyunu ekledikten sonra yaklaşık 2-3 dakika kadar kaynatın ve ardından ocağın altını kapatın. Gül reçelinin istenilen koyu kıvamını anlamak için bir çay kaşığı alarak soğutun, daha sonra tırnağınıza ya da çay tabağına damlatarak kontrol edebilirsiniz. Eğer damlattığınız şurup dağılmıyorsa, gül reçelinin kıvamı olmuş demektir.

Reçel hazırlanıp ilk sıcaklığı geçtikten sonra, kuru ve temiz olan cam kavanozların içerisine eşit olarak paylaştırın. Gül reçeli tamamen soğuduktan sonra kavanozların kapaklarını kapatın. Gül reçellerinin şekerlenmesini önlemek için mutlaka serin, kuru ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza edilmelidir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Gül Dikimi Nasıl Yapılır?

Gül Dikimi Nasıl Yapılır?

Popüler İçerikler

İlginizi Çekebilir

Namazda Gülmek

Namazda Gülmek

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Gül Tohumu Nasıl Ekilir?

Gül Tohumu Nasıl Ekilir?

Gül Nasıl Dikilir?

Gül Nasıl Dikilir?

Gül Fidanı Dikimi Nasıl Yapılır?

Gül Fidanı Dikimi Nasıl Yapılır?

Gül Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Gül Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Isparta Gülü Türleri ve Özellikleri

Isparta Gülü Türleri ve Özellikleri

Güncel

Mavi Gül Türleri ve Özellikleri

Mavi Gül Türleri ve Özellikleri

Güncel

Japon Gülü Türleri ve Özellikleri

Japon Gülü Türleri ve Özellikleri

Güncel

Gülmek Türleri ve Özellikleri

Gülmek Türleri ve Özellikleri

Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Gül Suyunun Saça Faydaları Nelerdir?

Gül Suyunun Saça Faydaları Nelerdir?

Saksıda Gül Nasıl Yetiştirilir?

Saksıda Gül Nasıl Yetiştirilir?

Kırmızı Gül Türleri ve Özellikleri

Kırmızı Gül Türleri ve Özellikleri

Gülün Faydaları Nelerdir?

Gülün Faydaları Nelerdir?

Gül Nasıl Budanır?

Gül Nasıl Budanır?