Gül Böreği Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Gül Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Gül Böreği, Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden olan börek çeşitleri hamur işlerinin en önde gelenidir. Lezzetiyle ve ağırlığıyla bazen ana yemekleri bile geride bırakıp bütün ilgiyi üzerinde toplayabilir. Herkesin de bildiği gibi çay en güzel de börekle gider. Birçok çeşitte yapılabilen böreklerden sizler için en güzel olanını seçtim. Şahane lezzetiyle gül böreği. Bu güzel böreği dilerseniz evde kendiniz açacağınız yufkalardan ya da marketlerden satın alacağınız hazır yufkalardan yapabilirsiniz. Hazır yufka oldukça kolay yapılmasından dolayı birçok Hanım için vazgeçilmez bir kurtarıcıdır. Hazır yufka satın alırken yufkaların taze, yıpranmamış ve ince olanlarını almaya özen göstermeniz yeterli. Gül böreğine her türlü iç harç yakışır. İç harcını tercihe göre peynirli, kıymalı, ıspanaklı ya da patatesli olarak hazırlayabilirsiniz.

Gül şeklinde börek yapıp görselliğe önem verenlerin kolaylıkla yapabileceği ve misafirlerimizden övgüler toplayacağınız harika bir börek tarifini sizlerle paylaştım. Yapılışı hiç zor olmayan bu böreği birkaç defa yaptıktan sonra eliniz pratik hale geliyor. İçi yumuşacık dışı ise çıtır çıtır olan bu lezzetli tarifi mutlaka denemelisiniz. Davetlerinizde ya da 5 çaylarında hem lezzetli hem de görüntü açısından muhteşem bir seçim olacaktır. Tarifimizde başlayalım hepinize kolay gelsin.


Gül böreği tarifi için gerekli olan malzemeler

  • 6 adet yufka

Sosu için

  • 1 çorba kasesi süt
  • 1 adet yumurta akı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

İç harcı için

  • 300 gram kıyma
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım demet maydanoz
  • Bir tutam toz biber ve karabiber

Üzeri için
  • 2 yumurta sarısı
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı su
  • Susam, haşhaş ya da çörek otu

Gül böreği tarifi nasıl yapılır?

Öncelikle gül böreğinin iç harcını hazırlamak için bir tavanın içerisine sıvı yağını ilave edip ince ince doğradığınız soğanları tavanın içerisine atıp hafif kavurduktan sonra kıymayı da ilave ederek kavurmaya devam edin. Kıyma suyunu çektiğinde tuzunu ve baharatlarını da ilave edip biraz daha kavurduktan sonra ocağın altını kapatın ve yıkayıp ince ince kıydığınız maydanozu da tavanın içerisine ilave edip iyice karıştırın. Daha sonra iç harcını soğumaya bırakın. Bu arada geniş bir kabın içerisinde sıvı yağ, yumurta akı ve sütü iyice çırparak hazır edin. Ardından yufkalardan bir tanesini alıp mutfak tezgâhının üzerine serin ve üzerine hazırladığınız sosu bir fırça yardımıyla iyice sürdükten sonra yufkayı 4 eşit parçaya bölün ve parçalardan birinin orta kısmından eliniz ile hafifçe saat yönünde çevirerek büzün. Büzdüğünüz orta kısma soğuyan iç harçtan bir çorba kaşığı kadar koyun ve yufkaların kenarını hep aynı yönde kıvırarak iç harcın üzerini kapatacak şekilde örtün ve yufkayı yavaş bir şekilde ters çevirip yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisinin üzerine alın. Bütün yufka parçaları için aynı işlemi uyguladıktan sonra son olarak gül böreklerinin üzerine üst kısımlarının güzel bir şekilde kızarması için hazırladığınız yumurtalı karışımını sürün ve üzerine susam serpiştirin. Hazırladığınız gül böreğini önceden ısıttığınız 180 derece fırının orta rafına sürerek yaklaşık yarım saat kadar pişirin ve fırından çıkardığınız böreklerin üzerine aşırı kuru olmaması için çok az bir şekilde parmaklarınızla su serpiştirip temiz bir mutfak örtüsü ile üzerini örtün. Bu şekilde böreğinizi yarım saat kadar dinlendirdikten sonra servis edin.

Gül böreğiniz servise hazır. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Gül Böreği Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Gül Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Gül Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Gül Çiçek Türleri ve Özellikleri

Gül Çiçek Türleri ve Özellikleri

Isparta Gülü Türleri ve Özellikleri

Isparta Gülü Türleri ve Özellikleri

Japon Gülü Türleri ve Özellikleri

Japon Gülü Türleri ve Özellikleri

Gül Türleri ve Özellikleri

Gül Türleri ve Özellikleri

Güncel

Gül Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Gül Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Namazda Gülmek

Namazda Gülmek

Güncel

Gül Suyunun Faydaları Nelerdir?

Gül Suyunun Faydaları Nelerdir?

Gül Baklavası Tarifi ve Malzemeleri

Gül Baklavası Tarifi ve Malzemeleri

Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Siyah Gül Türleri ve Özellikleri

Siyah Gül Türleri ve Özellikleri

Gül Fidanı Türleri ve Özellikleri

Gül Fidanı Türleri ve Özellikleri

Gül Tohumu Nasıl Ekilir?

Gül Tohumu Nasıl Ekilir?

Gül Kurusu Rengi Türleri ve Özellikleri

Gül Kurusu Rengi Türleri ve Özellikleri

Gül Bakımı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Gül Bakımı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Gül Suyunun Yüze Faydaları Nelerdir?

Gül Suyunun Yüze Faydaları Nelerdir?

Gül Fidanı Yetiştirme Nasıl Yapılır?

Gül Fidanı Yetiştirme Nasıl Yapılır?