İspanaklı Pirasalı Gül Böreği Tarifi
İspanaklı pirasalı gül böreği, lezzeti ve görünümü ile dikkat çeken bir börek tarifidir. Hem çay saatlerinde hem de ana yemek olarak tercih edilebilir. İşte bu nefis tarifi hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler ve yapım aşamaları:
Malzemeler
- 5 adet yufka
- 300 gram ıspanak
- 1 adet büyük boy soğan
- 200 gram beyaz peynir (isteğe bağlı olarak lor peyniri de kullanabilirsiniz)
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet yumurta (sarısı üzerine sürmek için)
- Karabiber, tuz
- Susam (isteğe bağlı)
Yapılışı
- Öncelikle ıspanakları yıkayın ve doğrayın. Bir tavaya zeytinyağını ekleyin ve doğranmış soğanları ekleyerek pembeleşene kadar kavurun.
- Pembeleşen soğanların üzerine doğradığınız ıspanakları ekleyin. Ispanaklar yumuşayıp su salana kadar pişirin.
- İç harcı için pişen ıspanak ve soğan karışımını ocaktan alın. İçine beyaz peyniri ufalayın, tuz ve karabiber ekleyerek karıştırın.
- Böreğin yapımına geçmeden önce fırını 180 dereceye ısıtın.
- Yufkaları tezgaha serin. İlk yufkayı tamamen açtıktan sonra üzerine zeytinyağı sürün. İkinci yufkayı da üzerine serin ve aynı şekilde yağlayın.
- Yufkanın bir kenarına hazır ıspanaklı iç harcı koyun ve rulo şeklinde sarın.
- Rulonuzu aldığınızda, sağ ve sol taraflarını içe doğru kapatın. Sonra ruloyu gül şekli vermek için daire şeklinde sarın.
- Tüm yufkalar ve iç harç bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın.
- Hazırladığınız gül böreklerini yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin ve üzerlerine yumurta sarısını sürün. İsteğe bağlı olarak susam serpebilirsiniz.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında altı ve üstü iyice kızarana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
Servis Önerisi
Ispanaklı pirasalı gül böreklerinizi sıcak olarak, yanında yoğurt veya sarımsaklı yoğurt sosu ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun! |