Gazozlu gül tatlısı nasıl yapılır?

Geleneksel yufka tatlılarına ferahlatıcı bir dokunuş getiren gazozlu gül tatlısı, cevizli iç harcı ve gazozlu şerbetiyle benzersiz bir lezzet sunar. Özellikle yaz sofralarını şenlendiren bu pratik tatlı, görünümü ve dokusuyla da dikkat çeker.

14 Aralık 2025

Gazozlu Gül Tatlısı Nedir?


Gazozlu gül tatlısı, Türk mutfağının sevilen tatlılarından biridir. Hafif ve ferahlatıcı özelliğiyle özellikle yaz aylarında tercih edilen bu tatlı, gazozun verdiği lezzetle damaklarda unutulmaz bir tat bırakır. Geleneksel baklava yapımındaki bazı malzemeler ve yenilikçi bir yaklaşım ile hazırlanır.

Malzemeler


Gazozlu gül tatlısı için gereken malzemeler şunlardır:
  • 4 adet yufka
  • 1 su bardağı ceviz içi (iri kıyılmış)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı gazoz
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3-4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
  • Süslemek için; antep fıstığı veya hindistan cevizi

Hazırlık Aşaması

Gazozlu gül tatlısının yapılışı aşama aşama şu şekildedir:
  • Öncelikle, yufkanın birini temiz bir yüzeye serin. Üzerine eritilmiş tereyağını sürün.
  • Diğer 3 yufkayı da aynı şekilde yağı sürerek üst üste yerleştirin.
  • Hazırladığınız yufkaların en üstüne kıyılmış ceviz, tarçın ve toz şekeri serpin.
  • Yufkayı ruloyu sarar gibi dikkatlice dürüm haline getirip, gül şekli vermek için parmaklarınızla sıkıştırarak, yuvarlayın.
  • Hazırladığınız gül şekillerini yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
  • Tüm gül tatlılarınız hazır olduktan sonra, üzerine kalan eritilmiş tereyağını gezdirin.

Pişirme Aşaması

  • Önceden ısıtılmış 180°C fırında, tatlılar altın rengi alana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
  • Fırından çıkardığınız tatlıların üzerine kabartma tozu ile karıştırılmış gazozu dökün. Bu aşama, tatlıya hem lezzet hem de yumuşaklık verecek.
  • Tatlıyı fırının kapağını kapatarak 10-15 dakika dinlendirin.

Sunumu

Gazozlu gül tatlınızın sunumunda, üzerine ince çekilmiş antep fıstığı veya hindistan cevizi serpiştirerek servis edebilirsiniz. Sıcak veya soğuk olarak tüketilebilen bu tatlı, misafirlerinizi etkileyecek bir lezzet olacaktır.

Afiyet Olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Editörün Seçtiği
Gül Nasıl Dikilir?
Gül Nasıl Dikilir?
Gül Nasıl Budanır?
Gül Nasıl Budanır?
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Gül Türleri ve Özellikleri
Gül Türleri ve Özellikleri
Gülün Faydaları Nelerdir?
Gülün Faydaları Nelerdir?
Gül Suyunun Cilde Faydaları Nelerdir?
Gül Suyunun Cilde Faydaları Nelerdir?
Gül Fidanı Yetiştirme Nasıl Yapılır?
Gül Fidanı Yetiştirme Nasıl Yapılır?
Gülmek Türleri ve Özellikleri
Gülmek Türleri ve Özellikleri
Güncel
Siyah Gül Türleri ve Özellikleri
Siyah Gül Türleri ve Özellikleri
Güncel
Namazda Gülmek
Namazda Gülmek
Güncel
Saksıda Gül Nasıl Yetiştirilir?
Saksıda Gül Nasıl Yetiştirilir?
Gül Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Gül Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Kırmızı Gül Türleri ve Özellikleri
Kırmızı Gül Türleri ve Özellikleri
Gül Suyunun Saça Faydaları Nelerdir?
Gül Suyunun Saça Faydaları Nelerdir?
Isparta Gülü Türleri ve Özellikleri
Isparta Gülü Türleri ve Özellikleri
Beyaz Gül Türleri ve Özellikleri
Beyaz Gül Türleri ve Özellikleri
Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
Pembe Gül Türleri ve Özellikleri
Pembe Gül Türleri ve Özellikleri
Gül Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Gül Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Gül Dikimi Nasıl Yapılır?
Gül Dikimi Nasıl Yapılır?
;