Patatesli Gül Poğaça Tarifi
Malzemeler
- 3 su bardağı un
- 1 su bardağı süt
- 1/2 su bardağı sıvı yağ
- 1 paket instant maya (10 gr)
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yumurta (sarısı üstü için, beyazı harç için)
- 2-3 tane orta boy patates
- Tuz, karabiber ve isteğe bağlı olarak baharatlar (kekik, pul biber vs.)
Patates Harcı Hazırlığı
- Patatesleri haşlayın ve soyun.
- Haşladığınız patatesleri bir kabın içine alın ve ezin.
- Tuz, karabiber ve isteğe bağlı baharatları ekleyip iyice karıştırın.
Hamurun Hazırlanışı
- Bir karıştırma kabında sıcak sütü, şekeri ve mayayı koyup biraz bekletin (maya aktive olsun).
- Ardından, sıvı yağ, yumurta beyazını ve tuzu ekleyin.
- Yavaş yavaş un ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun.
- Hamurun üzerini örtüp 1 saat kadar sıcak bir yerde mayalanmaya bırakın.
Poğaçaların Şekillendirilmesi
- Mayalanan hamuru havasını almak için yoğurun ve 3-4 bezeye ayırın.
- Her bir bezeyi açın, üzerine biraz zeytinyağı sürün.
- Açtığınız hamurun ortasına patates harcını koyun ve hamurun kenarlarını içe doğru katlayarak gül şekli verin.
Poğaçaların Pişirilmesi
- Şekillendirdiğiniz poğaçaları yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
- Üzerine yumurta sarısını sürün.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında altın rengi alana kadar, yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
Servis Önerisi
- Patatesli gül poğaçalarınızı sıcak veya ılık servis edebilirsiniz.
- Yanında yoğurt veya salata ile harika bir ikili oluşturur.
Afiyet olsun! |