Patatesli Gül Böreği Sodası Tarifi
Patatesli gül böreği, hafifliği ve lezzeti ile tercih edilen bir hamur işi tarifidir. Bu tarifte sodanın kullanılması, böreğin daha çıtır olmasını sağlar. İşte adım adım patatesli gül böreği sodası tarifi:
Malzemeler
- 3 su bardağı un
- 1 su bardağı soda
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 adet yumurta
- 1 çay kaşığı tuz
- İç harcı için
- 4 adet orta boy patates
- 1 adet soğan
- Tuz, kararbiber, pul biber
- Üzeri için
- Yumurta sarısı
- Susam (isteğe bağlı)
Hazırlık Aşaması
- Öncelikle patatesleri haşlayın, soyup ezin.
- Bir tavaya biraz sıvı yağ ekleyip, doğranmış soğanları pembeleşinceye dek kavurun.
- Soğanlar pembeleştikten sonra ezilmiş patatesleri tavaya ekleyin.
- Tuz, kararbiber ve pul biber ilave ederek karıştırın. İç harcınızı hazırladıktan sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Hamur Hazırlığı
- Bir kabın içerisine un, soda, sıvı yağ, yumurta ve tuzu ekleyin.
- Tüm malzemeleri güzelce yoğurarak yumuşak bir hamur elde edin.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, unlu bir zeminde açın. Çok ince olmamasına dikkat edin.
Böreğin Hazırlanışı
- Açtığınız hamurun ortasına patatesli iç harcından koyun.
- Hamuru, rulo şeklinde sarın ve uç kısmını sıkı bir şekilde kapatın.
- Ruloyu, iki uçtan birleştirerek gül şekline getirin.
- Tüm hamur ve iç harç bitene kadar bu işlemi tekrarlayın.
Pişirme
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzeri altın rengi olana dek yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
- Piştikten sonra fırından çıkarıp, ılınmaya bırakın. Üzerine isterseniz yumurta sarısı ve susam sürerek daha güzel bir görünüm elde edebilirsiniz.
Servis Önerisi
Patatesli gül böreğinizi sıcak servis edebilir, yanında yoğurtla tatlandırabilirsiniz. Afiyet olsun! |