Patatesli gül böreği nasıl el açması yapılır?

Patatesli gül böreği, iç harcı patates püresi ve sotelenmiş soğanla hazırlanan, özenle açılan yufkalara sarılarak gül şekli verilen nefis bir hamur işidir. Çıtır dış kabuğu ve lezzetli iç dolgusuyla hem göze hem damağa hitap eden bu börek, özel günlerin veya günlük öğünlerin vazgeçilmez atıştırmalıklarından biridir.

14 Aralık 2025

Patatesli Gül Böreği Nedir?


Patatesli gül böreği, iç harcı olarak patates kullanılan, çıtır çıtır bir dış kabukla sarılan ve genellikle kahvaltılarda veya atıştırmalık olarak tercih edilen bir börek çeşididir. Gül şekli, böreğin hem görselliğini artırır hem de pişirme sırasında iç harcın lezzetinin dağılmasını sağlar.

Malzemeler

  • 3 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı su (yavaş yavaş eklenebilir)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı (hamur için)
  • 3 adet büyük boy patates
  • 1 adet soğan
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 2 yemek kaşığı tereyağı veya margarin (yağlamak için)
  • Yumurta sarısı (üzeri için)

Hamurun Hazırlanması

1. Öncelikle, geniş bir yoğurma kabına un ve tuzu ekleyin. 2. Suyu yavaşça ekleyerek hamuru yoğurun. Hamurunuz yumuşak ama ele yapışmayan bir kıvama gelmelidir. 3. Hamurun üzerine zeytinyağı ekleyip tekrar yoğurun. 4. Hamuru 10-15 dakika dinlendirin. Bu, hamurun daha elastik olmasını sağlar.

İç Harcın Hazırlanması

1. Patatesleri soyup haşlayın ve ezerek püre haline getirin. 2. Soğanı ince ince doğrayın ve bir tavada pembeleşinceye kadar soteleyin. 3. Sotelenen soğanları patates püresi ile karıştırın. 4. Karışıma tuz, karabiber ve isteğe bağlı diğer baharatları ekleyin. İyice harmanlayın.

Yufka Açma İşlemi

1. Dinlendirdiğiniz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avcunuzda yuvarlayın. 2. Hamur parçalarını unlayarak merdane ile ince yufka şeklinde açın. Yufkalar en az 1 mm kalınlığında olmalıdır. 3. Açtığınız yufkanın üzerine eritilmiş tereyağı ya da margarin sürün. 4. Yufkanın ortasına hazırladığınız patates harcından yerleştirin.

Böreğin Şekillendirilmesi

1. Yufkayı iki yandan katlayarak kapatın. 2. Kapatılan yufkayı sararak gül şekli verin. 3. Tüm hamur ve iç harçı bu adımları tekrarlayarak şekillendirin.

Pişirme Aşaması

1. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzerleri nar gibi kızarana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin. 2. Pişen börekleri fırından çıkarıp üzerine isterseniz biraz tereyağı gezdirebilirsiniz.

Servis Önerileri

Patatesli gül böreği sıcak veya ılık olarak servis edilebilir. Yoğurt ya da ayran ile birlikte sunum yapabilirsiniz. Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Editörün Seçtiği
Gül Nasıl Dikilir?
Gül Nasıl Dikilir?
Gül Nasıl Budanır?
Gül Nasıl Budanır?
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Gül Türleri ve Özellikleri
Gül Türleri ve Özellikleri
Gülün Faydaları Nelerdir?
Gülün Faydaları Nelerdir?
Gül Suyunun Cilde Faydaları Nelerdir?
Gül Suyunun Cilde Faydaları Nelerdir?
Gül Fidanı Yetiştirme Nasıl Yapılır?
Gül Fidanı Yetiştirme Nasıl Yapılır?
Gülmek Türleri ve Özellikleri
Gülmek Türleri ve Özellikleri
Güncel
Siyah Gül Türleri ve Özellikleri
Siyah Gül Türleri ve Özellikleri
Güncel
Namazda Gülmek
Namazda Gülmek
Güncel
Saksıda Gül Nasıl Yetiştirilir?
Saksıda Gül Nasıl Yetiştirilir?
Gül Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Gül Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Kırmızı Gül Türleri ve Özellikleri
Kırmızı Gül Türleri ve Özellikleri
Gül Suyunun Saça Faydaları Nelerdir?
Gül Suyunun Saça Faydaları Nelerdir?
Isparta Gülü Türleri ve Özellikleri
Isparta Gülü Türleri ve Özellikleri
Beyaz Gül Türleri ve Özellikleri
Beyaz Gül Türleri ve Özellikleri
Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
Pembe Gül Türleri ve Özellikleri
Pembe Gül Türleri ve Özellikleri
Gül Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Gül Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Gül Dikimi Nasıl Yapılır?
Gül Dikimi Nasıl Yapılır?
;