Haşhaşli gül çörek nasıl yapılır?

Gül şeklinde sarmalanmış yumuşacık hamurun içindeki haşhaş ezmesi, bu çöreği kahvaltıların ve çay saatlerinin vazgeçilmezi yapıyor. Pratik malzemelerle hazırlanan bu nefis hamur işi, görüntüsüyle de sofraları süslüyor.

14 Aralık 2025

Haşhaşlı Gül Çörek Nedir?


Haşhaşlı gül çörek, Türk mutfağının sevilen ve özellikle kahvaltılarda veya çay saatlerinde tercih edilen bir hamur işidir. Yumuşak ve hafif tatlı hamurunun içerisinde yer alan haşhaş ezmesi ile lezzet kazanan bu çörek, görüntüsüyle de dikkat çeker. Yapımı oldukça keyifli ve pratiğidir.

Malzemeler

  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket yaş maya (42 gram) veya 1 paket kuru maya
  • 1/4 su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet yumurta (sarısı üzeri için, beyazını hamura ekleyeceğiz)
  • 1 su bardağı haşhaş ezmesi
  • Susam (isteğe bağlı)

Yapılışı

1. Öncelikle mayayı aktive etmek için ılık sütü bir kaba alın. Üzerine şeker ve yaş mayayı ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra 5-10 dakika bekleyin. Bu süre zarfında maya kabaracaktır.

2. Büyük bir karıştırma kabına unu eleyin. Tuz ve sıvı yağı ekleyin. Kabarak mayayı da ekleyin. Yumurtanın beyazını hamura, sarısını ise üzeri için ayırın.

3. Tüm malzemeleri yoğurmaya başlayın. Homojen bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurunuzun kıvamı yumuşak ama ele yapışmayan bir kıvamda olması gerekir.

4. Hamurun üzerini nemli bir bezle örterek yaklaşık 1 saat kadar sıcak bir yerde mayalanmaya bırakın. Hamur, kabarmalı ve hacmi büyümelidir.

5. Mayalanan hamuru un serpilmiş bir tezgaha alın ve 2-3 dakika tekrar yoğurun. Hamuru rulo şeklinde açın.

6. Açtığınız hamurun üzerine eşit şekilde haşhaş ezmesini sürün. Haşhaş ezmesinin üzerinde isterseniz biraz şeker serpebilirsiniz, bu çöreğin tatlılık seviyesini artırır.

7. Hamuru düzgün bir şekilde rulo yapın ve her ruloyu eşit parçalara kesin. Kesilen parçaları yuvarlayarak gül şekli verin.

8. Şekil verdiğiniz çörekleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine ayırdığınız yumurta sarısını sürün ve isterseniz susam serpin.

9. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika kadar üzeri güzelce kızarana kadar pişirin.

10. Fırından çıkardığınız haşhaşlı gül çörekleri soğumaya bırakın. Ardından çay ile birlikte servis yapabilirsiniz.

Sonuç

Haşhaşlı gül çörekleriniz hazır! Yumuşak yapısı ve mis gibi haşhaş aromasıyla bu çörek, afiyetle tüketilecektir. Özellikle ev yapımı olması, tadını daha da özel kılmaktadır. Sevdiklerinizle paylaşmayı unutmayın!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Editörün Seçtiği
Gül Nasıl Dikilir?
Gül Nasıl Dikilir?
Gül Nasıl Budanır?
Gül Nasıl Budanır?
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Gül Türleri ve Özellikleri
Gül Türleri ve Özellikleri
Gülün Faydaları Nelerdir?
Gülün Faydaları Nelerdir?
Gül Suyunun Cilde Faydaları Nelerdir?
Gül Suyunun Cilde Faydaları Nelerdir?
Gül Fidanı Yetiştirme Nasıl Yapılır?
Gül Fidanı Yetiştirme Nasıl Yapılır?
Gülmek Türleri ve Özellikleri
Gülmek Türleri ve Özellikleri
Güncel
Siyah Gül Türleri ve Özellikleri
Siyah Gül Türleri ve Özellikleri
Güncel
Namazda Gülmek
Namazda Gülmek
Güncel
Saksıda Gül Nasıl Yetiştirilir?
Saksıda Gül Nasıl Yetiştirilir?
Gül Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Gül Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Kırmızı Gül Türleri ve Özellikleri
Kırmızı Gül Türleri ve Özellikleri
Gül Suyunun Saça Faydaları Nelerdir?
Gül Suyunun Saça Faydaları Nelerdir?
Isparta Gülü Türleri ve Özellikleri
Isparta Gülü Türleri ve Özellikleri
Beyaz Gül Türleri ve Özellikleri
Beyaz Gül Türleri ve Özellikleri
Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
Pembe Gül Türleri ve Özellikleri
Pembe Gül Türleri ve Özellikleri
Gül Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Gül Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Gül Dikimi Nasıl Yapılır?
Gül Dikimi Nasıl Yapılır?
;