Çöl gülü tatlısı tarifi nedir?

Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'nun şerbetli tatlı geleneğinden gelen Çöl Gülü, dışı çıtır içi yumuşak dokusuyla öne çıkar. Bu tatlı, önce kızartılan ardından soğuk şerbete batırılan özel hamuruyla hazırlanır ve genellikle ceviz veya fıstıkla zenginleştirilir.

14 Aralık 2025

Çöl Gülü Tatlısı Nedir?


Çöl gülü, Türk mutfağında özellikle Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yapılan, hamurunun şekerli şerbetle buluşturulduğu, dış yüzeyi çıtır iç yapısı yumuşak olan bir tatlıdır. Oldukça popüler ve lezzetli bir tatlı alternatifi sunar. İçindeki malzemelerle birlikte tatlı severlerin beğenisini kazanmıştır.

Malzemeler


  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilin
  • Yarım su bardağı irmik
  • Tuz
  • 6 su bardağı şeker (şerbet için)
  • 6 su bardağı su (şerbet için)
  • İsteğe bağlı olarak ceviz veya fındık içi

Şerbet Hazırlığı

Öncelikle şerbeti hazırlamak için bir tencereye su ve şekeri koyarak kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra yaklaşık 15-20 dakika kadar kaynatmaya devam edin. Ardından ocaktan alıp soğuması için bir kenarda bekletin.

Hamur Hazırlığı

Bir karıştırma kabında un, yoğurt, sıvı yağ, kabartma tozu, vanilin ve tuzu ekleyin. Karışımı yoğurarak yumuşak bir hamur elde edin. Hamur çok sert olmamalıdır. Hamuru dinlendirmek için üzerini örtüp 30 dakika kadar bekletin.

Şekil Verme

Hamuru dinlendirdikten sonra, küçük parçalar kopararak avuç içinde yuvarlayın. Ortasına isteğe bağlı olarak ceviz veya fındık ekleyip kapatın. Şekil vermek için hamuru ince açın ve kenarlarından içe doğru katlayarak çöl gülü şeklini verin.

Kızartma İşlemi

Hazırladığınız tatlıları derin bir tavada ya da kızartma tenceresinde sıcak yağda altın rengi alana kadar kızartın. Kızaran tatlıları kağıt havlu üzerine alarak fazla yağını süzdürün.

Şerbetleme İşlemi

Kızarttığınız tatlıları soğuyan şerbetin içine bırakın. Her iki tarafını da şerbetle buluşturduktan sonra bir tel ızgara üzerine alarak şerbetin süzülmesini bekleyin.

Servis

Çöl gülü tatlısı servise hazır! İsteğe göre üzerine hindistan cevizi veya antep fıstığı serpebilirsiniz. Soğuk veya room temperature servis edebilirsiniz.

Afiyet Olsun!

Yemeklerinizi tatlandıracak bu lezzetli çöl gülü tatlısını mutlaka denemelisiniz!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Editörün Seçtiği
Gül Nasıl Dikilir?
Gül Nasıl Dikilir?
Gül Nasıl Budanır?
Gül Nasıl Budanır?
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Gül Türleri ve Özellikleri
Gül Türleri ve Özellikleri
Gülün Faydaları Nelerdir?
Gülün Faydaları Nelerdir?
Gül Suyunun Cilde Faydaları Nelerdir?
Gül Suyunun Cilde Faydaları Nelerdir?
Gül Fidanı Yetiştirme Nasıl Yapılır?
Gül Fidanı Yetiştirme Nasıl Yapılır?
Gülmek Türleri ve Özellikleri
Gülmek Türleri ve Özellikleri
Güncel
Siyah Gül Türleri ve Özellikleri
Siyah Gül Türleri ve Özellikleri
Güncel
Namazda Gülmek
Namazda Gülmek
Güncel
Saksıda Gül Nasıl Yetiştirilir?
Saksıda Gül Nasıl Yetiştirilir?
Gül Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Gül Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Kırmızı Gül Türleri ve Özellikleri
Kırmızı Gül Türleri ve Özellikleri
Gül Suyunun Saça Faydaları Nelerdir?
Gül Suyunun Saça Faydaları Nelerdir?
Isparta Gülü Türleri ve Özellikleri
Isparta Gülü Türleri ve Özellikleri
Beyaz Gül Türleri ve Özellikleri
Beyaz Gül Türleri ve Özellikleri
Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
Pembe Gül Türleri ve Özellikleri
Pembe Gül Türleri ve Özellikleri
Gül Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Gül Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Gül Dikimi Nasıl Yapılır?
Gül Dikimi Nasıl Yapılır?
;