Çıtır gül böreği nasıl yapılır?

İnce yufka katları arasına sürülen özel karışım ve peynirli harçla hazırlanan bu börek, gül şeklinde sarılarak fırında altın rengi alana kadar pişirilir. Kahvaltıların ve çay saatlerinin vazgeçilmez atıştırmalığı olan çıtır gül böreği, hem göze hem damağa hitap eden pratik bir lezzettir.

14 Aralık 2025

Çıtır Gül Böreği Nedir?


Çıtır gül böreği, ince yufkanın içine çeşitli harçlar konularak sarılmasıyla hazırlanan, kıtır bir dokuya sahip olan nefis bir Türk aperatifidir. Genellikle kahvaltılarda, atıştırmalık olarak veya çay saatlerinde tercih edilir.

Malzemeler

  • 5 adet yufka
  • 250 gram beyaz peynir (veya istediğiniz bir peynir çeşidi)
  • 1/2 demet maydanoz (isteğe bağlı)
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
  • 1/2 çay bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta (üzerine sürmek için)
  • Susam veya çörek otu (isteğe bağlı)

Hazırlık Aşaması

1. Eğer maydanoz kullanacaksanız, maydanozu ince ince doğrayın ve peynirle karıştırın.

2. Bir kapta sıvı yağ ve yoğurdu karıştırarak bir sos hazırlayın. Bu karışım, böreklerin çıtır çıtır olması için önemlidir.

3. İlk yufkayı tezgaha serin ve üzerine hazırladığınız yağlı karışımdan sürün.

4. İkinci yufkayı aynı şekilde üzerine koyun ve tekrar yağlı karışımdan sürün.

5. Üçüncü yufkayı da aynı şekilde ekleyin, böylece yufkalarınızı kat kat hazırlamış olacaksınız.

6. Yufkaların bir kenarına peynir karışımını yerleştirin ve ardından yufkayı rulo şeklinde sarın.

7. Ruloyu sıkıştırarak gül şeklinde sarın. Ruloyu bitirdiğinizde uç kısmını altta kalacak şekilde yerleştirin.

8. Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayıp gül şeklinde sarın.

Pişirme Aşaması

1. Hazırladığınız gül böreklerini yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin.

2. Üzerine çırpılmış yumurta sürün ve isterseniz susam veya çörek otu serpin.

3. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzerleri altın rengi alıncaya kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.

Servis Önerisi

Çıtır gül böreklerinizi sıcak servis edebilirsiniz. Yanında yoğurt veya acılı ezme gibi soslarla sunum yaparak lezzetini artırabilirsiniz.

Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Editörün Seçtiği
Gül Nasıl Dikilir?
Gül Nasıl Dikilir?
Gül Nasıl Budanır?
Gül Nasıl Budanır?
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Gül Türleri ve Özellikleri
Gül Türleri ve Özellikleri
Gülün Faydaları Nelerdir?
Gülün Faydaları Nelerdir?
Gül Suyunun Cilde Faydaları Nelerdir?
Gül Suyunun Cilde Faydaları Nelerdir?
Gül Fidanı Yetiştirme Nasıl Yapılır?
Gül Fidanı Yetiştirme Nasıl Yapılır?
Gülmek Türleri ve Özellikleri
Gülmek Türleri ve Özellikleri
Güncel
Siyah Gül Türleri ve Özellikleri
Siyah Gül Türleri ve Özellikleri
Güncel
Namazda Gülmek
Namazda Gülmek
Güncel
Saksıda Gül Nasıl Yetiştirilir?
Saksıda Gül Nasıl Yetiştirilir?
Gül Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Gül Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Kırmızı Gül Türleri ve Özellikleri
Kırmızı Gül Türleri ve Özellikleri
Gül Suyunun Saça Faydaları Nelerdir?
Gül Suyunun Saça Faydaları Nelerdir?
Isparta Gülü Türleri ve Özellikleri
Isparta Gülü Türleri ve Özellikleri
Beyaz Gül Türleri ve Özellikleri
Beyaz Gül Türleri ve Özellikleri
Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
Pembe Gül Türleri ve Özellikleri
Pembe Gül Türleri ve Özellikleri
Gül Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Gül Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Gül Dikimi Nasıl Yapılır?
Gül Dikimi Nasıl Yapılır?
;