Şerbetli gül tatlısı nasıl yapılır?

Çıtır yufka katmanları, cevizli iç dolgusu ve mis gibi tarçın kokusuyla şerbetli gül tatlısı, Türk mutfağının en sevilen ikramlarından biridir. Bu tarif, görünümü kadar lezzetiyle de sofraları süsleyecek bir tatlı hazırlamanın tüm inceliklerini adım adım anlatıyor.

14 Aralık 2025

Şerbetli Gül Tatlısı Nedir?


Şerbetli gül tatlısı, klasik Türk mutfağının vazgeçilmez tatlılarından biridir. Dışı çıtır çıtır, içi ise yumuşak ve şerbetli olan bu tatlı, özellikle özel günlerde ve bayramlarda sıkça tercih edilmektedir. Şekliyle de göz dolduran gül tatlısı, yapılışı açısından biraz ustalık gerektirse de, doğru tarifle evde kolayca yapılabilir.

Malzemeler

  • 3 adet yufka
  • Yarım su bardağı eritilmiş tereyağı
  • 1 su bardağı ceviz içi (ufalanmış)
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • Şerbeti için
  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı şeker
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Şerbetli Gül Tatlısının Yapılışı

Adım 1: Şerbeti Hazırlama

Öncelikle şerbeti hazırlayarak başlayalım. Bir tencereye su ve şekeri koyun, kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyin ve 10 dakika kısık ateşte kaynatmaya devam edin. Ardından şerbeti ocaktan alıp, soğumaya bırakın.

Adım 2: Yufkaların Hazırlanması

Bir yufkayı tezgaha serin ve üzerine eritilmiş tereyağını sürün. İkinci yufkayı da üzerine serin ve yine tereyağı sürün. Bu işlemi üçüncü yufka için de tekrarlayın. Yufkaların her katına tereyağı sürmek, tatlının çıtırlığını artıracaktır.

Adım 3: İçi Hazırlama

Ceviz içini ve tarçını bir kapta karıştırın. Hazırladığınız yufkaların üzerine bu karışımdan eşit şekilde serpin.

Adım 4: Gül Şeklini Verme

Yufkaların yan kenarlarından başlayarak, yufkayı rulo yapın. Ruloyu deniz kızı şeklinde sarın ve gül şekli vermek için çok sıkı olmadan açın. Bu işlemi diğer yufkalar için de tekrarlayın.

Adım 5: Pişirme

Hazırladığınız gül tatlılarını yağlı kağıt serili bir tepsiye yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzeri altın rengi alana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.

Adım 6: Şerbetleme

Fırından çıkan sıcak tatlının üzerine soğuyan şerbeti dökün. Tatlı, şerbeti çekmesi için en az 1 saat bekletilmelidir.

Servis Önerisi

Şerbetli gül tatlınız servise hazır! İsterseniz üzerine ince kıyılmış fıstık veya hindistan cevizi serpip, sıcak ya da soğuk olarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Editörün Seçtiği
Gül Nasıl Dikilir?
Gül Nasıl Dikilir?
Gül Nasıl Budanır?
Gül Nasıl Budanır?
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Gül Türleri ve Özellikleri
Gül Türleri ve Özellikleri
Gülün Faydaları Nelerdir?
Gülün Faydaları Nelerdir?
Gül Suyunun Cilde Faydaları Nelerdir?
Gül Suyunun Cilde Faydaları Nelerdir?
Gül Fidanı Yetiştirme Nasıl Yapılır?
Gül Fidanı Yetiştirme Nasıl Yapılır?
Gülmek Türleri ve Özellikleri
Gülmek Türleri ve Özellikleri
Güncel
Siyah Gül Türleri ve Özellikleri
Siyah Gül Türleri ve Özellikleri
Güncel
Namazda Gülmek
Namazda Gülmek
Güncel
Saksıda Gül Nasıl Yetiştirilir?
Saksıda Gül Nasıl Yetiştirilir?
Gül Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Gül Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Kırmızı Gül Türleri ve Özellikleri
Kırmızı Gül Türleri ve Özellikleri
Gül Suyunun Saça Faydaları Nelerdir?
Gül Suyunun Saça Faydaları Nelerdir?
Isparta Gülü Türleri ve Özellikleri
Isparta Gülü Türleri ve Özellikleri
Beyaz Gül Türleri ve Özellikleri
Beyaz Gül Türleri ve Özellikleri
Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
Pembe Gül Türleri ve Özellikleri
Pembe Gül Türleri ve Özellikleri
Gül Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Gül Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Gül Dikimi Nasıl Yapılır?
Gül Dikimi Nasıl Yapılır?
;