Mayalı gül poğaça nasıl yapılır?

Kahvaltıların ve çay saatlerinin gözdesi, görüntüsüyle bile iştah açan mayalı gül poğaçalarını evde yapmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. İşte, yumuşacık dokusu ve lezzetiyle herkesi kendine hayran bırakacak o tarif.

14 Aralık 2025
Mayalı Gül Poğaça Tarifi

Mayalı gül poğaça, hem lezzeti hem de görüntüsüyle kahvaltılarda ya da çay saatlerinde tercih edilen harika bir hamur işidir. İşte mayalı gül poğaçasını nasıl yapacağınıza dair detaylı bir tarif:

Malzemeler

  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı süt (ılık)
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket yaş maya (25 gram) veya 1 paket kuru maya (10 gram)
  • 1 adet yumurta (sarısı üzerine sürmek için ayrılacak)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • İç harcı için beyaz peynir veya kaşar peyniri (isteğe bağlı)

Hazırlık Aşaması

1. Öncelikle mayayı hazırlamak için bir kaba ılık sütü ve toz şekeri ekleyin. Üzerine mayayı koyarak karıştırın ve 5-10 dakika kadar bekleyin. Maya köpürmeye başlayacaktır. 2. Büyük bir kabın içine un, tuz, yoğurt ve sıvı yağı ekleyin. Karışımı ortasını açarak üzerine mayalı süt karışımını dökün. Yumurta beyazını da ekleyin ve hamuru yoğurmaya başlayın. 3. Hamur, pürüzsüz ve elastik bir kıvam alana kadar (yaklaşık 10 dakika) yoğurun. Eğer hamur yapışıyorsa biraz daha un ekleyebilirsiniz. 4. Yoğrulan hamurun üzerini nemli bir bezle kapatın ve yaklaşık 1 saat boyunca sıcak bir yerde mayalanmaya bırakın. Hamur, hacminin iki katına çıkmalıdır.

Şekillendirme Aşaması

1. Mayalanan hamuru unlanmış bir tezgaha alın ve tekrar yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. 2. Her bir parçayı açın, içine iç harcını koyun. Hamuru ikiye katlayarak yarım daire şekli oluşturun. 3. Oluşan yarım daireyi elde birleştirerek gül şekli vermek için üst üste gelecek şekilde yerleştirin. Tüm hamur parçalarını bu şekilde şekillendirin. 4. Şekillendirdiğiniz poğaçaları yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.

Pişirme Aşaması

1. Poğaçaların üzerini tekrar nemli bir bezle kapatıp, 30 dakika kadar dinlendirin. Bu, poğaçaların daha yumuşak olmalarını sağlar. 2. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında poğaçaları altın kahverengi olana kadar (yaklaşık 25-30 dakika) pişirin. 3. Fırından çıkardığınız poğaçaları 5 dakika kadar dinlendirdikten sonra sıcak servis edin.

Bu enfes mayalı gül poğaçalar, yumuşak ve lezzet dolu bir atıştırmalık olacaktır. Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Editörün Seçtiği
Gül Nasıl Dikilir?
Gül Nasıl Dikilir?
Gül Nasıl Budanır?
Gül Nasıl Budanır?
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Gül Türleri ve Özellikleri
Gül Türleri ve Özellikleri
Gülün Faydaları Nelerdir?
Gülün Faydaları Nelerdir?
Gül Suyunun Cilde Faydaları Nelerdir?
Gül Suyunun Cilde Faydaları Nelerdir?
Gül Fidanı Yetiştirme Nasıl Yapılır?
Gül Fidanı Yetiştirme Nasıl Yapılır?
Gülmek Türleri ve Özellikleri
Gülmek Türleri ve Özellikleri
Güncel
Siyah Gül Türleri ve Özellikleri
Siyah Gül Türleri ve Özellikleri
Güncel
Namazda Gülmek
Namazda Gülmek
Güncel
Saksıda Gül Nasıl Yetiştirilir?
Saksıda Gül Nasıl Yetiştirilir?
Gül Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Gül Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Kırmızı Gül Türleri ve Özellikleri
Kırmızı Gül Türleri ve Özellikleri
Gül Suyunun Saça Faydaları Nelerdir?
Gül Suyunun Saça Faydaları Nelerdir?
Isparta Gülü Türleri ve Özellikleri
Isparta Gülü Türleri ve Özellikleri
Beyaz Gül Türleri ve Özellikleri
Beyaz Gül Türleri ve Özellikleri
Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
Pembe Gül Türleri ve Özellikleri
Pembe Gül Türleri ve Özellikleri
Gül Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Gül Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Gül Dikimi Nasıl Yapılır?
Gül Dikimi Nasıl Yapılır?
;