Gül tatlısı nasıl yapılır?

Geleneksel Türk mutfağının zarif ve lezzetli tatlılarından biri olan gül tatlısı, ince yufkadan hazırlanan şekli ve şerbetiyle özel günlerin baş tacıdır. Bu tarif, hem ev yapımı hem de pratik hazır yufka kullanılarak kolayca hazırlanabilen bir seçenek sunuyor.

14 Aralık 2025

Gül Tatlısı Nedir?


Gül tatlısı, Türk mutfağının geleneksel tatlılarından biridir. İnce yufka hamurunun gül şekli verilerek hazırlanması ile ortaya çıkan bu tatlı, lezzeti ve şık görünümüyle özel günlerin vazgeçilmezleri arasındadır.

Gül Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler

  • Yufka (hazır yufka ya da ev yapımı) - 3-4 adet
  • Bir su bardağı eritilmiş tereyağı veya margarin
  • İç harcı için ceviz veya fındık - 1 su bardağı (isteğe bağlı olarak)
  • Şeker - 1,5 su bardağı (şerbet için)
  • Su - 1,5 su bardağı (şerbet için)
  • Limon suyu - Yarım limonun suyu (şerbet için)
  • Tarçın - Arzuya göre

Gül Tatlısı Yapılışı

1. Adım: Şerbetin Hazırlanması

Şerbeti hazırlamak için bir tencerede suyu ve şekeri kaynatın. Kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyin ve 10 dakika boyunca kaynatmaya devam edin. Ardından ocaktan alıp soğumaya bırakın.

2. Adım: Hamurun Hazırlanması

Yufkaları tezgaha serin. Her bir yufkayı eritilmiş tereyağı ile iyice yağlayın. İstenirse yufkaların arasına dövülmüş ceviz veya fındığı serpebilirsiniz.

3. Adım: Yufkaların Şekillendirilmesi

Yağlanmış yufkayı dörde kesin. Her bir üçgen yufka parçasını, alt kısmından başlayarak rulo şeklinde sarın. Ruloyu ortadan yukarı doğru kıvırarak gül şekli verin.

4. Adım: Pişirme

Şekil verdiğiniz gül tatlılarını, yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine kalan tereyağını sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirin.

5. Adım: Şerbeti Dökme

Fırından çıkan gül tatlılarını sıcak şerbet ile buluşturun. Şerbetin tatlıyı iyice çekmesi için tatlıların en az 30 dakika dinlenmesine izin verin.

6. Adım: Servis

Gül tatlınız servise hazır. İsterseniz üzerine hindistan cevizi veya antep fıstığı serpiştirerek sunabilirsiniz.

Sonuç

Gül tatlısı, hem görsel hem de lezzet açısından keyif veren bir tatlıdır. Misafirlerinize sunabileceğiniz bu enfes tatlı sayesinde onlara özel bir deneyim sunabilirsiniz. Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Editörün Seçtiği
Gül Nasıl Dikilir?
Gül Nasıl Dikilir?
Gül Nasıl Budanır?
Gül Nasıl Budanır?
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Gül Türleri ve Özellikleri
Gül Türleri ve Özellikleri
Gülün Faydaları Nelerdir?
Gülün Faydaları Nelerdir?
Gül Suyunun Cilde Faydaları Nelerdir?
Gül Suyunun Cilde Faydaları Nelerdir?
Gül Fidanı Yetiştirme Nasıl Yapılır?
Gül Fidanı Yetiştirme Nasıl Yapılır?
Gülmek Türleri ve Özellikleri
Gülmek Türleri ve Özellikleri
Güncel
Siyah Gül Türleri ve Özellikleri
Siyah Gül Türleri ve Özellikleri
Güncel
Namazda Gülmek
Namazda Gülmek
Güncel
Saksıda Gül Nasıl Yetiştirilir?
Saksıda Gül Nasıl Yetiştirilir?
Gül Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Gül Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Kırmızı Gül Türleri ve Özellikleri
Kırmızı Gül Türleri ve Özellikleri
Gül Suyunun Saça Faydaları Nelerdir?
Gül Suyunun Saça Faydaları Nelerdir?
Isparta Gülü Türleri ve Özellikleri
Isparta Gülü Türleri ve Özellikleri
Beyaz Gül Türleri ve Özellikleri
Beyaz Gül Türleri ve Özellikleri
Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
Pembe Gül Türleri ve Özellikleri
Pembe Gül Türleri ve Özellikleri
Gül Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Gül Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Gül Dikimi Nasıl Yapılır?
Gül Dikimi Nasıl Yapılır?
;