Çorum gül baklavası nasıl yapılır?

Çorum’a özgü bu nefis tatlı, ince yufka katmanları arasında ceviz veya fıstıkla hazırlanır ve gül şeklinde sarılarak hem göze hem damağa hitap eder. Gül baklavası olarak bilinen bu özel lezzetin evde nasıl yapıldığını adım adım keşfedelim.

14 Aralık 2025

Çorum Gül Baklavası Nedir?


Çorum gül baklavası, Türkiye'nin Çorum iline özgü, ince hamurlar arasında ceviz veya fıstık gibi kuruyemişlerin konulmasıyla yapılan geleneksel bir tatlıdır. Özellikle görünümü ve lezzetiyle dikkat çeken bu baklava türü, şekli itibarıyla güle benzer ve bu yüzden "gül baklavası" olarak adlandırılır.

Malzemeler

Çorum gül baklavasını yapmak için gerekli malzemeler şunlardır:
  • Yufka için
  • 4 adet hazır baklavalık yufka
  • 1 su bardağı eritilmiş tereyağı
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • Dış harcı için
  • 400 gram ceviz içi (ya da fındık, antep fıstığı)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın (isteğe bağlı)
  • Şerbet için
  • 3 su bardağı su
  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Hazırlık Aşaması

1. Yufkaların Hazırlanması: - Öncelikle yufkaları tezgah üzerine serin. - Yufkaların her birini azar azar eritilmiş tereyağı ve sıvı yağ karışımı ile yağlayın. - İlk yufkayı bırakın, üzerine ikinci yufkayı da serin ve onu da yağlayın. Bu işlemi üç yufka için tekrarlayın. Dördüncü yufkayla da aynı işlemi yapın ama bu kez üzerine hazırladığınız iç harcı ekleyin. 2. İç Harcın Hazırlanması: - Cevizleri (ya da istediğiniz diğer kuruyemişleri) bir mutfak robotunda çekin ama toz haline getirmeyin; parçalı olması tercih edilir. - Ceviz ya da fındık karışımına toz şekeri ve isteğe bağlı olarak tarçını ekleyip karıştırın. 3. Baklavanın Şekillendirilmesi: - Yağladığınız yufkanın üzerine ceviz içinden bir miktar koyun. Yufkayı rulo haline getirerek şekil verin. - Ruloyu sıkıştırmadan gül şeklinde sarın ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. - Kalan yufkalarla da aynı işlemi tekrarlayın ve gül baklavasını hazırlayın.

Pişirme Aşaması

1. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında baklavaları 25-30 dakika kadar pişirin. Üstü güzelce kızarana kadar takip edin.

Şerbetin Hazırlanması

1. Baklavalar fırında pişerken şerbeti hazırlayabilirsiniz. 3 su bardağı suyu ve 2,5 su bardağı şekeri bir tencereye alın, kaynatın. 2. Kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyin ve 10 dakika daha kaynatmaya devam edin. 3. Şerbeti ocaktan aldıktan sonra baklavalar fırından çıktıktan sonra sıcak baklavaların üzerine sıcak şerbeti dökün.

Servis Önerileri

Baklavayı dilimleyerek servis edin. Yanında dondurma veya kaymak ile birlikte sunabilirsiniz. Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Editörün Seçtiği
Gül Nasıl Dikilir?
Gül Nasıl Dikilir?
Gül Nasıl Budanır?
Gül Nasıl Budanır?
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Gül Türleri ve Özellikleri
Gül Türleri ve Özellikleri
Gülün Faydaları Nelerdir?
Gülün Faydaları Nelerdir?
Gül Suyunun Cilde Faydaları Nelerdir?
Gül Suyunun Cilde Faydaları Nelerdir?
Gül Fidanı Yetiştirme Nasıl Yapılır?
Gül Fidanı Yetiştirme Nasıl Yapılır?
Gülmek Türleri ve Özellikleri
Gülmek Türleri ve Özellikleri
Güncel
Siyah Gül Türleri ve Özellikleri
Siyah Gül Türleri ve Özellikleri
Güncel
Namazda Gülmek
Namazda Gülmek
Güncel
Saksıda Gül Nasıl Yetiştirilir?
Saksıda Gül Nasıl Yetiştirilir?
Gül Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Gül Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Kırmızı Gül Türleri ve Özellikleri
Kırmızı Gül Türleri ve Özellikleri
Gül Suyunun Saça Faydaları Nelerdir?
Gül Suyunun Saça Faydaları Nelerdir?
Isparta Gülü Türleri ve Özellikleri
Isparta Gülü Türleri ve Özellikleri
Beyaz Gül Türleri ve Özellikleri
Beyaz Gül Türleri ve Özellikleri
Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
Pembe Gül Türleri ve Özellikleri
Pembe Gül Türleri ve Özellikleri
Gül Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Gül Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Gül Dikimi Nasıl Yapılır?
Gül Dikimi Nasıl Yapılır?
;