20 kişilik gül tatlısı nasıl yapılır?

Gül şeklindeki bu nefis tatlı, ince açılmış hamurun cevizli harçla sarılıp şerbetle buluşmasıyla ortaya çıkar. Türk ve Orta Doğu mutfaklarının sevilen lezzetlerinden biri olan gül tatlısı, hem görünümü hem de tadıyla sofraları süslüyor.

14 Aralık 2025

Gül Tatlısı Nedir?


Gül tatlısı, özellikle Türk mutfağında ve Orta Doğu mutfaklarında sıklıkla tercih edilen lezzetli bir tatlıdır. Hamurun ince açılması, gül şekline sokulması ve şerbetle tatlandırılmasıyla yapılan bu tatlı, sunumuyla da göz doldurur.

Malzemeler

20 kişilik gül tatlısı için gerekli malzemeler şunlardır:
  • Hamur için:
    • 1 kg un
    • 5 adet yumurta
    • 1 çay bardağı sirke
    • 1 çay bardağı sıvı yağ
    • 1 tatlı kaşığı tuz
    • Su (hamurun kıvamına göre)
  • İçi için:
    • 250 gr ceviz içi (veya fındık)
    • 1 çay bardağı toz şeker
    • 1 tatlı kaşığı tarçın (isteğe bağlı)
  • Şerbet için:
    • 4 su bardağı su
    • 3 su bardağı toz şeker
    • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Yapılışı

Gül tatlısını yapmak için izlenecek adımlar:
  • Hamurun Hazırlanması:
    • Bir yoğurma kabında un, yumurta, sirke, sıvı yağ ve tuzu koyun.
    • Malzemeleri iyice yoğurun; hamur yumuşak ve elastik bir kıvamda olmalıdır. Gerekirse su ekleyebilirsiniz.
    • Hamuru streç filme sararak yaklaşık 30 dakika dinlendiriniz.
  • İç Harcının Hazırlanması:
    • Ceviz içini, toz şeker ve tarçınla karıştırarak iç harcınızı hazırlayın.
  • Hamurun Açılması:
    • Dinlenmiş hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler koparın.
    • Bezeleri yuvarlayarak ince bir tabaka haline getirin. Mümkünse çok ince olmasına dikkat edin.
  • Gül Şeklini Verme:
    • Açtığınız hamurun kenarına iç harcından koyun ve rulo şeklinde sarın.
    • Ruloyu spiral şeklinde sararak gül şekli yapın ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirin.
  • Tatlıyı Pişirme:
    • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstü kızarana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
  • Şerbetin Hazırlanması:
    • Ayrı bir tencerede suyu ve toz şekeri kaynatın. Kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyin ve 10 dakika kaynatmaya devam edin.
  • Şerbetin Eklenmesi:
    • Fırından çıkan sıcak tatlının üzerine soğuk şerbeti dökün. Tatlının şerbeti çekmesi için biraz bekletin.

Servis Önerileri

Gül tatlısı, soğuduktan sonra dilimlenerek servis edilir. Üzerine isteğe bağlı olarak hindistan cevizi veya toz Antep fıstığı serpebilirsiniz. Ayrıca sıcak çay veya kahve ile birlikte sunum yapmanız, tatlıyı daha da lezzetli hale getirecektir.

Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Editörün Seçtiği
Gül Nasıl Dikilir?
Gül Nasıl Dikilir?
Gül Nasıl Budanır?
Gül Nasıl Budanır?
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Gül Türleri ve Özellikleri
Gül Türleri ve Özellikleri
Gülün Faydaları Nelerdir?
Gülün Faydaları Nelerdir?
Gül Suyunun Cilde Faydaları Nelerdir?
Gül Suyunun Cilde Faydaları Nelerdir?
Gül Fidanı Yetiştirme Nasıl Yapılır?
Gül Fidanı Yetiştirme Nasıl Yapılır?
Gülmek Türleri ve Özellikleri
Gülmek Türleri ve Özellikleri
Güncel
Siyah Gül Türleri ve Özellikleri
Siyah Gül Türleri ve Özellikleri
Güncel
Namazda Gülmek
Namazda Gülmek
Güncel
Saksıda Gül Nasıl Yetiştirilir?
Saksıda Gül Nasıl Yetiştirilir?
Gül Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Gül Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
Kırmızı Gül Türleri ve Özellikleri
Kırmızı Gül Türleri ve Özellikleri
Gül Suyunun Saça Faydaları Nelerdir?
Gül Suyunun Saça Faydaları Nelerdir?
Isparta Gülü Türleri ve Özellikleri
Isparta Gülü Türleri ve Özellikleri
Beyaz Gül Türleri ve Özellikleri
Beyaz Gül Türleri ve Özellikleri
Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
Gül Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
Pembe Gül Türleri ve Özellikleri
Pembe Gül Türleri ve Özellikleri
Gül Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Gül Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Gül Dikimi Nasıl Yapılır?
Gül Dikimi Nasıl Yapılır?
;